Un parlamentar clujean nu a reușit să găsească „Cetatea medievală timpurie de la Moldovenești”

Senatorul Cristian Bordei și-a propus să viziteze în această vară mai multe obiective turistice din județul Cluj, pentru a vedea starea în care se prezintă acestea. Ajungând în comuna Moldovenești, parlamentarul USR susține că fortificația Castrum Turdawar, deși a fost menționată de autorități în lista punctelor de interes din zonă, este practic imposibil de găsit.

Iată mesajul politicianului:

Mă simt tot mai confuz!

După vizita de la Cetatea Bologa din Bologa, comuna Poieni, despre care am povestit săptămâna trecută, am purces către un alt obiectiv din județul Cluj desemnat pentru a fi promovat prin PNRR, tot de pe “ruta cetăților”, și anume “Cetatea medievală timpurie de la Moldovenești, Castrum Turdawar (1075)”.

Vremea tot frumoasă, eu la fel de hotărât pentru o nouă experiență turistică, dar problema majoră a fost că această cetate s-a dovedit a fi o adevărată fata morgana, la fel de ascunsă ca orașele pierdute din jungla amazoniană.

N-am găsit în Moldovenești niciun indicator care să arate înspre cetate, la punctul de informare turistică din Moldovenești ușa era deschisă dar n-am găsit pe nimeni nici înăuntru, nici pe afară, oricât m-am învârtit în jurul clădirii, iar cei doi localnici pe care i-am întâlnit pe străzile toropite de căldura amiezii n-au putut să ne dea o informație coerentă despre acest obiectiv gata de a fi promovat.

Recunosc că nu m-am documentat în prealabil despre cetate așa că în disperare de cauză am recurs la profesorul Goagăl dar informația găsită pe Wikipedia n-a făcut decât să sporească misterul: ”Cetatea e amintită (indirect) într-un document din anul 1075. În prima ei formă era constituită dintr-un val de pământ înconjurat de un șanț, ulterior (în secolul al XII-lea) a fost întărită cu ziduri de piatră. A fost definitiv abandonată în partea a doua a secolului al XIII-lea. Puținele rămășițe ale fortăreței (cu dimensiunea de 190 x 100 m) se mai pot vedea și azi (“Dealul Cetății”). Pe partea de sud se vede un șanț, care ar fi fost intrarea în cetate”.

Cu alte cuvinte această cetate e sublimă dar lipsește aproape cu desăvârșire, fiind abandonată încă din sec XIII (!!).

În final am vizitat unicul obiectiv care era semnalizat și anume frumoasa biserică reformată construită pe la 1751 despre care mi-ar fi plăcut să aflu mai multe dacă prezentarea de pe panoul din curtea bisericii n-ar fi fost doar în maghiară.

Cu un ultim elan am luat-o pe un drum ce urca pe lângă biserică către un deal ce părea să semene cu ”dealul Cetății” din poza de pe Wikipedia până când am ajuns la un depozit de moloz și bușteni proaspăt tăiați. M-am gândit că sigur am greșit drumul.

Deși tot mai confuz eu rămân în continuare deschis la ideea de a descoperi această Cetate timpurie și sunt foarte curios cum va putea fi ea promovată ca obiectiv turistic.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu