„Horitori din Câmpia Transilvaniei” – culegere de folclor în Ceanu Mare

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT), desfășoară un amplu program de cercetare a culturii populare din județ. Scopul acestui demers îl reprezintă dorința de a conserva cele mai reprezentative elemente de tradiție din satele Clujului.

Culegerea muzicală a vizat, de această dată, comuna Ceanu Mare, din zona de Câmpie a județului. Astfel, joi, 1 februarie a.c., echipa de cercetare, din care au făcut parte și consultanții artistici Adriana Andrei și Grigore Sâmboan, s-a deplasat pe teren pentru înregistrarea unor hori, în special de cătănie și de război, care vor constitui materialul unui nou album CD editat la CJCPCT Cluj, „Horitori din Câmpia Transilvaniei” – volumul V, a cărui lansare va avea loc în luna iulie a anului în curs.

„Mă bucură acest dinamism pe care echipa Centrului Creației Populare îl manifestă și numărul din ce în ce mai mare de activități derulate în teren, în comunitățile locale, acolo unde cultura tradițională și valorile autentice sunt vii și la ele acasă. E un mod mai mult decât potrivit de a sărbători Centenarul”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Totodată, în cadrul evenimentului au avut loc întâlniri cu rapsozii Marișca Poponeț din Boian, Lina Hădărean, Iacob Morar și Traian Balcău din Ceanu Mare. Horile prezentate de rapsozii clujeni vor face parte și din cadrul proiectului dedicat rememorării Marelui Război și Unirii din 1918, proiect derulat de CJCPCT Cluj în Anul Centenarului.

„În Câmpia Transilvaniei, zonă rurală moderat populată dar deosebit de bogată sub aspect folcloric, se găsesc încă destui horitori oameni simpli, interpreți de cântec fără veleități și pretenții artistice, fără aspirații de popularitate, fără dorințe de câștig, a căror dorință de exprimare nu a avut și nu are nimic în comun cu „comerțul” din folclorul de azi. Nu fac acest lucru pentru un scop anume, ci doar pentru stâmpărarea sufletului, în mod natural, ritualic. Ei sunt adevărați purtători de folclor și istorie, veritabili exponenți a unei lumi a strămoșilor, ce tălmăcesc în mod fermecător sensibilitatea și iubirea de viață a trăitorilor satului tradițional”, spune Dr. Cîmpeanu Mircea, etnomuzicolog.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu