Dezbatere despre democrație, organizată de Centrul Rațiu pentru Democrație

Centrul Rațiu pentru Democrație vă invită să participați la Rațiu Dialogues on Democracy, eveniment anual dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, reprezentanți ai mediului academic, antreprenorial, administrației, membri ai familiei și prieteni ai CRD. Evenimentul are loc în perioada 19-22 mai, la Cluj Napoca & Turda.

Keynote-ul acestei ediții Se împarte Europa în două? Fractura culturală în creștere între Europa de Vest și Europa de Est este ținut de prof. Christopher Coker, London School of Economics & LSE IDEAS, miercuri, 22 mai, ora 14.00 în Aula Magna a Universității Babeș – Bolyai (Str. Mihail Kogălniceanu, nr.1).  În prelegerea sa prof. Coker discută despre modalitatea în care cultura, nu ideologia, a devenit subiectul zilei. Rusia și China se prezintă drept state civilizatoare. UE este, așa cum scrie Donald Tusk, o civilizație politică, prima comunitate imaginară, care se definește pe sine printr-un set de valori comune. Însă un război cultural pare să se întețească între Europa de Vest și Europa de Est.

Lord David Owen în prelegerea pe care o ține pornind de la cartea sa Hubris. The Road to Trump. Power, Populism and Narcissism discută despre conceptul de populism, nu în sensul peiorativ la care se referă elitele europene, ci ca o abordare care pornește de la dorințele poporului, însă nu exclude să acționeze chiar contrar voinței populare, în timp ce acordă prioritate opiniilor populare. Prelegerea are loc marți, 21 mai, ora 14.00 în Sala Mușlea a Bibliotecii Central Universitare, Cluj Napoca.

Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism are loc luni, 20 mai, ora 15.30 în Sala Ball Room a Double Tree by Hilton. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Alex Nedea, Recorder. Acesta a fost nominalizat pentru investigația Dumnezeul Achizițiilor,  care surpinde un nod al relațiilor de corupție care leagă persoane din vârful ierarhiei politice cu un ierarh aparent mărunt. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism este decernat, începând din 2015, jurnaliștilor de investigație din România.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, este decernat duminică, 19 mai, ora 15.00 la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (str. Traian Moșoiu, nr. 78, sala 101). Laureatul celei de-a treia ediții este prof. Daniel David, nominalizat pentru rezultatele excepționale în cercetarea românească din domeniul psihologiei.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu