Anvelope all season vs. anvelope de iarnă – sunt la fel de performante pe zăpadă?

Majoritatea vehiculelor sunt echipate cu anvelope pentru toate anotimpurile atunci când părăsesc fabrica. Datorită faptului că sunt construite pentru a asigura o performanță optimă pe tot parcursul anului, nu este de mirare că sunt atât de populare. Anvelopele all season sunt versatile, fiind proiectate să funcționeze în diverse condiții, inclusiv pe drumuri umede sau înzăpezite. Mai mult, sunt proiectate pentru a îmbina atât avantajele pe care le au anvelopele de vară, cât și pe cele ale cauciucurilor de iarnă.

Iată care sunt diferențele de performanță între o anvelopă de iarnă și una all season:

Care dintre cele două tipuri de cauciucuri este mai performant?

Răspunsul la această întrebare depinde, în primul rând, de zona în care locuiești, de clima specifică acesteia și de condițiile în care te deplasezi.

Dacă iarna este blândă, fără multă zăpadă sau drumuri înghețate, atunci probabil că anvelopele all season sunt recomandate pentru tine. În funcție de variabilitatea temperaturilor, poți decide dacă este optim pentru mașina ta să folosești acest tip de cauciucuri pe tot parcursul anului. Pe de altă parte, dacă știi că există o perioadă în care drumurile sunt înzăpezite și condițiile meteo sunt mai mereu nefavorabile, montarea anvelopelor de iarnă nu este doar o alegere inteligentă, ci și obligatorie – este o măsură esențială de siguranță, care îți poate salva viața.

Când îți schimbi cauciucurile de iarnă pentru sezonul rece, asigură-te că îți iei întotdeauna un set complet. Dacă le schimbi doar pe cele avariate sau doar pe cele din față, acest lucru va crește probabilitatea ca mașina ta să alunece pe carosabil cu roțile din spate. De asemenea, dacă alegi să le schimbi doar pe cele din spate, acest lucru ar putea face ca pneurile din față să piardă tracțiune și să facă imposibilă controlarea vehiculului.

În aceeași măsură, amintește-ți să montezi anvelopele pentru orice anotimp atunci când vremea se încălzește – cele de iarnă se uzează rapid pe carosabilul uscat și încălzit. Diferența între acestea este că iarna, în condiții de îngheț, cauciucurile se vor întări – în cazul celor all season – și tracțiunea va fi dificilă, indiferent de calitatea pneurilor. Tehnologia din spatele acestor anvelope le recomandă pentru anumite condiții meteo și este indicat să fie respectate.

Anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru condițiile dificile de iarnă

Pentru a asigura o performanță optimă, indiferent de condițiile meteo sau de drumuri, cauciucurile all season își compromit, în mod inevitabil, unele capacități extrem de importante în funcție de sezon, ceea ce înseamnă că majoritatea modelelor de anvelope pentru orice anotimp nu vor oferi același nivel de tracțiune iarna sau manevrabilitate vara.

Când vine vorba de condus pe timp de iarnă, alegerea cauciucurilor potrivite contează foarte mult. De la ninsori abundente la gheață, drumurile de iarnă sunt extrem de imprevizibile. Astfel de condiții solicită anvelopele să maximizeze tracțiunea, ceea ce nu se întâmplă în nicio altă perioadă a anului. De aceea este important ca, în sezonul rece, să folosești pneuri special concepute pentru acesta, pentru a circula fără probleme în condiții de iarnă.

Acestea fiind spuse, este indicat să folosești anvelopele în funcție de sezon și de tipul de climă din zona în care locuiești. Nu are sens să montezi anvelope de iarnă, dacă stai într-o regiune în care nu ninge sau nu există temperaturi extreme, însă asigură-te că setul de cauciucuri, pe care îl achiziționezi, este compatibil cu nevoile tale și condițiile de drum.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu