Sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor la Turda

Primăria Municipiului Turda a semnat astăzi, la sediul Primăriei, un parteneriat de tip Acord Voluntar cu mai multe companii din grupul românesc de reciclare Green Group, precum și cu organizația de transfer de responsabilitate pentru ambalaje, Next Eco Recycling. Scopul parteneriatului este de îmbunătățire semnificativă a performanțelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile, prin instalarea în Turda a unor echipamente moderne de colectare selectivă a deșeurilor, numite Sigurec.

Green Group a implementat deja cu succes Acordul Voluntar în alte localități, Sigurec fiind prima platformă națională de colectare selectivă ce oferă recompense pe loc cetățenilor pentru deșeurile aduse, cât și garanția că toate deșeurile ajung de la generatori direct în fabricile de reciclare.

În cadrul parteneriatului semnat, vom implementa în lunile ce urmează cinci stații inteligente Sigurec pentru colectarea selectivă a deșeurilor, ce îi recompensează pe loc pe cetățeni pentru deșeurile aduse. Totodată, vom veni în ajutorul locuitorilor din Turda cu informații și campanii educaționale despre beneficiile reciclării, astfel încât să stimulăm implicarea în colectarea selectivă și să ne atingem țintele obligatorii de valorificare a cantităţilor de deşeuri municipale generate, a declarat Cristian Matei, Primarul municipiului Turda.

Costurile echipamentelor instalate și logistica proiectului vor fi asigurate de partenerii din mediul privat, semnatari ai acordului. Totodată, aceștia vor susține valoarea recompenselor acordate cetățenilor în schimbul deșeurilor aduse, în timp ce Primăria va juca un rol esențial în implicarea cetățenilor în proiect.

Sigurec, de la expresia sigur reciclare, este un proiect al companiilor din Green Group care s-a dezvoltat în etape, începând din 2012 și care include la momentul de față peste 170 de puncte fixe și mobile de colectare în 36 de județe din România.

„Parteneriatul cu Primăria Municipiului Turda, care ne permite amplasarea stațiilor pe spațiul public, este cu atât mai valoros cu cât reușim împreună să promovăm un comportament responsabil față de mediu: consumi, colectezi și scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești. Nu în ultimul rând, utilizatorii sunt recompensați sau pot dona valoarea deșeurilor aduse, reușind astfel să arătăm că deșeurile reciclabile sunt resurse cu valoare pentru toată lumea”, a declarat Doinița Mihai, Manager Proiect Sigurec.

Acordul Voluntar este o platformă ce reunește autorități locale și reprezentanți ai industriei de reciclare și rămâne deschis tuturor partenerilor care doresc să se conformeze condițiilor acordului, în vederea atingerii țintelor ţintelor obligatorii de valorificare de 50% din totalul cantităţilor de deşeuri municipale generate.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu