Participare romaneasca in cadrul Carnavalului de la Venetia cu spectacolul „Filtre de dragoste”, productie a Teatrului National „Aureliu Manea” din Turda

In cadrul Carnavalului de la Venetia, desfasurat in perioada 14 februarie–4 martie 2025, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Teatrul Pantakin si cu Teatrul National „Aureliu Manea” din Turda, prezinta sapte reprezentatii cu spectacolul „Filtre de dragoste” in Piazza San Marco si piata Santo Stefano, Venetia. Spectacolul „Filtre de dragoste” este o productie a Teatrului National „Aureliu Manea” din Turda, regizat de Michele Modesto Casarin, si va avea urmatorul program:

● 28 februarie 2025: trei spectacole in Campo Santo Stefano;

● 1 martie 2025: doua spectacole in Piazza San Marco;

● 2 martie 2025: doua spectacole in Piazza San Marco.

Distributie: Anca Markos, George Sfetcu, Ioan Alexandru Savu, Vali Popescu, Alice Preda, Ingrid Neacsu

Regia: Michele Modesto Casarin

Asistent regie: Valentin Oncu

Masti: Stefano Perocco di Meduna

Spectacolul „Filtre de dragoste” este inspirat de opera lirica „Elisir d’amore” al lui Gaetano Donizetti si Felice Romani. In acest spectacol, regizorul a incercat sa decanteze insasi esenta Comediei dell’Arte: un teatru viu, populat de masti care, prin expresiile lor, dezvaluie mai mult decat spun deschis. Pe scena domneste personajul Malvagius, o figura aroganta si ambitioasa, un despot calculat care intruchipeaza puterea cu toate vicleniile ei. Alaturi de el, apare Capitanul, un personaj pompos si laudaros, o umbra a sinelui, nutrind doar ostentatie si vorbe goale. Si ca sa fie si mai incalcita povestea, exista o Servitoare acra si cicalitoare, precum si Zanni, servitorul neindemanatic si naiv, dar care prin sinceritatea lui dezarmanta stie sa scoata la iveala adevaruri pe care ceilalti prefera sa le ignore. In centrul povestii se afla o pereche de indragostiti, captivi intre ras si plans, intre comedie si drama. Dar cum orice poveste buna are nevoie de un strop de magie, apare si Dulcamara, vrajitoarea intriganta, ambigua si iscusita, ea trage sforile povestii cu o doza de siretenie si finete. Ea este cea care reflecta, cu ironie si haz, asupra viciilor si virtutilor unei societati care, in ciuda trecerii timpului, ramane mereu aceeasi. Naratiunea este imbogatita de lazzi, acele inventii teatrale specifice traditiei mastilor, capabile sa starneasca rasul si sa demaste ipocrizia. Spectacolul „Filtre de dragoste” nu este doar o comedie, ci este o oglinda in care fiecare dintre noi isi poate recunoaste, cu un zambet nedisimulat, propriile slabiciuni si aspiratii.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu