Iti doresti o atmosfera calda si placuta in locuinta ta? Iata cum sa folosesti corect sursele de iluminat

Cu siguranta iti doresti ca seara, dupa ce te intorci de la activitatile cotidiene, sa gasesti in casa ta o atmosfera calda, primitoare, in care sa iti poti incarca bateriile pentru a doua zi. Si, oricat de multa creativitate si energie ai investit pentru a crea un spatiu pe gustul tau, corect mobilat si decorat cu accesoriile potrivite, parca ceva nu se leaga in ambientul general, daca nu ai acordat suficienta atentie si surselor de iluminat. Fara doar si poate lumina potrivita iti poate imbunatati radical starea de spirit. Ba mai mult, designerii de interior au dezvaluit in repetate randuri faptul ca, de multe ori, e suficient apelezi la jocul de umbre si lumini pentru amplifica spatiul deja existent si pentru a crea o atmosfera prietenoasa si calda.

Descopera cateva trucuri de care sa tii cont pentru a obtine acea atmosfera extraordinara la care visezi:

  1. Evita sa folosesti un singur bec in toata incaperea

Pentru a conferi armonie si echilibru in distribuitia luminii, alege mai multe becuri si surse de iluminat pozitionate in functie de punctele de interes ale camerei, ce au o intensitate potrivita activitatii pe care o desfasori. Pentru living, de exemplu, lumina principala care se recomanda a fi calda, ambientala si cu o intensitate moderata, trebuie completata cu alte surse secundare de iluminat, precum un lampadar sau o veioza asezate langa canapea, prin care sa creezi o ambianta relaxanta.

  1. Ia in considerare inaltimea plafonului

Pentru alegerea corecta a corpurilor de iluminat suspendate, inaltimea plafonului joaca un rol esential. Pentru a distribui armonios lumina pe intreaga suprafata a camerei, corpul de iluminat trebuie amplasat la o anumita distanta de tavan. Reglarea optima a acestora nu ar trebui sa fie o problema deoarece majoritatea au tije sau cabluri usor de redimensionat.

  1. Da-ti frau liber creativitatii

Se spune ca, dupa ce cunosti regulile de baza, poti incepe sa te joci. Asadar, nu te limita la iluminarea incaperilor doar cu ajutorul corpurilor suspendate, a lampadarelor si a veiozelor. Poti improviza cu ajutorul unei instalatii de becuri un tablou luminos care sa aiba o semnificatie aparte pentru tine. De asemena, poti crea abajururi hand-made cu decupaje si insertii creative folosind chiar materialele pe care le ai la indemana, precum hartie creponata, panza, etc., care vor arata original, dar vor si distribui lumina in cele mai uimitoare moduri.

Asadar, atunci cand alegi corpurile de iluminat si amplasarea acestora in incapere, tine cont si de functiile pe care camera le indeplineste, de punctele de interes pe care vrei sa le scoti in evidenta si de schema cromatica. Iluminarea locuintei este dependenta si de piesele de mobilier si de obiectele decorative din casa, precum existenta unor perdele opace care impiedica difuzarea optima a luminii naturale, piese de arta pe care vrei sa le pui in valoare sau acel fotoliu preferat in care iti place sa citesti.

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu