Expoziție temporară de etnografie la Muzeul de Istorie Turda

Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic vă invită la vernisarea expoziției temporare de etnografie „Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare. Portul tradiţional de pe Valea Arieşului”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 10 mai 2017, ora 13.00, str. B. P. Hașdeu, nr. 2, Turda. Expoziția va fi deschisă în perioada 10 mai – 15 septembrie 2017.

Potrivit informațiilor oferite de organizatori, în cadrul expoziţiei vor fi prezentate porturi românești și ungurești din zona Văii Arieșului, grupate pe cele trei zone specifice din acest areal: Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților.

Exponatul principal este cămașa tradițională (ia) cu ciupag, atât de reprezentativă pentru această zonă etnografică. Totodată, vor fi prezentate ustensile și instalații technice folosite în industria casnică textilă, precum și diferite elemente și accesorii care întregeau aceste porturi.

Meşteri populari, prezenţi la vernisaj, vor încânta publicul cu demonstraţii de lucru şi explicaţii referitoare la technici de cusut și brodat folosite în realizarea cămăşilor tradiţionale.

În încheiere va fi susţinut un moment artistic de Casa de Vârstnici Turda, coordonat de preotul Sebastian Zăhan.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradiţională românească – drept brand de ţară şi a organizat pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

 

 

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu